Zaskakująca kuchnia adriatycka w Browarach Warszawskich

Powiększa się smakowita część Browarów Warszawskich.  Do kulinarnej oferty Dzielnicy Spotkań i Smaków w samym centrum Warszawy dołącza restauracja Pjaca, serwująca wyjątkową kuchnię adriatycką, czerpiącą z tradycji Bałkan oraz Włoch.

Pierwsi goście skosztują tego niezwykłego menu pod koniec 2020 roku. Powstająca w Browarach Warszawskich Dzielnica Spotkań i Smaków wypełni cały miejski kwartał nietuzinkowymi konceptami restauracyjnymi, klimatycznymi kawiarniami oraz punktami usługowymi.

Takim miejscem będzie restauracja Pjaca, którą w budynku Biur przy Willi otworzą twórcy lubianej i chętnie odwiedzanej restauracji Munja. „Pjaca” w języku serbskim oznacza rynek. I najlepsze cechy rynku – wyszukane i zawsze świeże produkty, kusząca przysmakami kuchnia, radosna atmosfera oraz angażujące i zapraszające do wspólnego spędzenia czasu wydarzenia – będą wyróżnikiem tego miejsca.

Pjaca to najnowszy pomysł na pyszną i zaskakującą adriatycką kuchnię, który w Browarach Warszawskich zrealizują znani już w stolicy restauratorzy z ulicy Grzybowskiej. Komponując zestaw kulinarnej oferty dla tak wyjątkowego projektu, jakim są Browary, zależało nam na stworzeniu inspirującej mieszanki smaków. Znamy właścicieli tworzącej się restauracji Pjaca od dawna. Ich pasja, niezwykła umiejętność łączenia smaków oraz bałkańska gościnność sprawiają, że tworzone przesz nich miejsca są zawsze pełne zadowolonych gości. Tak też będzie w restauracji Pjaca, która już wkrótce pojawi się w Browarach Warszawskich.

Karolina Prędota-Krystek, senior leasing manager w Echo Investment, odpowiedzialna za proces negocjacji umowy najmu.

Restauratorzy w Browarach Warszawskich będą przybliżać warszawiakom i gościom wielobarwną tradycję kulinarną południa Europy. Restauracja Pjaca to miejsce rodzinne, w którym liczyć się będą nie tylko więzy krwi, ale także niesamowite przyjaźnie, a te umacniane są przy dobrym jedzeniu. Tą filozofią kierują się twórcy tego miejsca.

Będziemy serwować najlepsze bałkańskie smakołyki, aby nasi goście doświadczyli, czym są prawdziwe Bałkany. Mają  poczuć się tak, jak w każdym czarnogórskim domu – ugoszczeni, syci i napojeni, dzięki czemu będą wychodzili od nas z uśmiechem na twarzy. Chcemy dawać ludziom radość, uśmiech i chwilę przyjemności. A przede wszystkim chcemy, aby do nas wracali, bo kochamy ich gościć.

Predrag „Peko” Djurović, General Manager restauracji Pjaca.

Smaki południa Europy

Kuchnia adriatycka, którą zaoferuje Pjaca, to niecodzienna mieszanka smaków. W menu nie zabraknie dań tradycyjnych dla kuchni czarnogórskiej, serbskiej czy chorwackiej, ale także posiłków typowo włoskich – makaronów czy pizzy. Symbolem restauracji jest płomień, dlatego w lokalu znajdzie się prawdziwy grill opalany węglem drzewnym. Tym sposobem przygotowuje się potrawy na Bałkanach, dzięki czemu w najbardziej naturalny sposób można wydobyć niepowtarzalny smak i aromat produktów, a mięsa i ryby uzyskują idealny kolor i soczystość.

W kuchni otwartej będzie można wybrać świeże ryby i owoce morza z witryny zasypanej kruszonym lodem. Dorada, barwena, tuńczyk, turbot, ostrygi, krewetki czy kalmary – to wszystko będzie dostępne każdego dnia.

Pjaca ma być nie tylko wyśmienitą restauracją, ale także miejscem, w którym każdy poczuje się jak w domu. Na gości czekać będą interesujące wydarzenia kulinarne inspirowane kuchniami z różnych regionów świata. Spotkania z szefami kuchni z Japonii czy Ameryki Południowej jeszcze bardziej urozmaicą ofertę kulinarną tego miejsca. Jedno jest pewne – nigdzie w Polsce nie będzie można doświadczyć tylu kulinarnych wrażeń. Restauratorzy planują Pjacy coś wyjątkowego, czego nie oferuje żadna restauracja w Warszawie, w Polsce. Nie zdradzają jeszcze szczegółów tej niespodzianki, lecz zapewniają, że będzie to fantastyczne uzupełnienie ich autorskiego konceptu.

Restauracja  Pjaca będzie dwupoziomową restauracją, która ugości pierwszych klientów jesienią 2020 roku.

źródło: Browary Warszawskie

Podobne artykuły